Delårsrapport januari - mars 2015


Delårsrapport för REHACT AB (publ) januari - mars 2015

Första kvartalet 2015 i sammandrag
- Rörelsens intäkter uppgick till 72 937 SEK ( 152 262 SEK)
- Rörelseresultat efter avskrivningar -1 270 938 SEK ( -1 746 600 SEK)
- Rörelseresultat efter finansiella poster -1 368 315 SEK ( -1 594 256 SEK)
- Resultat per aktie vid full konvertering och teckning -0,27 SEK ( -0,37 SEK)

VD-kommentar till perioden
Det första kvartalet präglades av omstrukturering av verksamheten. Då styrelsen beslutat att inte satsa mer kapital i Polen inleddes istället förhandlingar kring försäljning av andelarna i intressebolaget iRWN. Dessa förhandlingar ledde i början av februari till att andelarna såldes för 300 000 PLN, motsvarande ca 650 000 kronor. Samtidigt sades management- och optionsavtalet med iNergy upp och betalningsfristerna för de fordringar REHACT har på iNergy och iRWN förlängdes till slutet av 2016. Allt för att ge den nya investeraren goda möjligheter att skapa verksamhet kring RVU och Rehact Energy System i Polen, vilket på sikt kommer generera licensintäkter till REHACT.

Inför extrastämman den 16 januari ifrågasattes om ett antal A-aktier skulle exkluderas ifrån röstlängden eftersom den klagande ansåg att de borde ha hembjudits. Osäkerhet uppstod och den extra bolagsstämman ställdes därför in då det annars fanns en uppenbar risk att en helt ny styrelse skulle kunna väljas in utan att på förhand ha varit presenterad för stämman. En grundlig juridisk utredning har nu konstaterat det som för de flesta var självklart: den som är införd i aktieboken ska också ha rätt att rösta för dessa aktier, detta gäller särskilt i avstämningsbolag. Eventuell tvist kring vem som har bäst rätt till enskilda aktier är inte bolagets sak att lösa, det måste parterna själva lösa.

Under våren har också samarbetet med vår samarbetspartner gått framåt och fler problem i tillverkningen har löst på ett tillfredsställande sätt. Fortfarande återstår dock en hel del arbete innan produkten bedöms som redo för marknadsintroduktion. Fler teknikkonsulter kommer behöva engageras för att ta fram en bra produkt.

Arbetet med att bygga stickvägar på Dalarö påbörjades under perioden och beräknas vara färdigställda under andra kvartalet vilket är glädjande.

Med vänlig hälsning,

Svante Norrestad Bengtsson, VD REHACT

Väsentliga händelser under rapportperioden januari - mars 2015
- Den planerade extra bolagsstämman 16 januari ställs in då det ifrågasatts om alla A- aktier är röstberättigade. Därmed är det osäkert vilken röstlängd som skall gälla.
- REHACT avyttrar i februari samtliga andelar i det polska intressebolaget iRWN. Samtidigt sägs management- och optionsavtalet med det polska bolaget iNergy upp. Därmed är REHACTs åtaganden i Polen avvecklade. Möjligheten till intäkter från försäljning i Polen kvarstår dock genom ett licensavtal med iNergy.
- En förundersökning kring otillbörlig marknadspåverkan av styrelseledamoten Jerzy Hawranek inleds av Ekobrottsmyndigheten i februari. Förundersökningen läggs ned i april.
- REHACT låter en oberoende aktör granska delar av de underlag som ingick i den särskilda granskning som genomfördes under hösten 2014. Den oberoende granskningen konstaterar att det förekommit oegentligheter och bolaget lämnar i mars in en polisanmälan mot styrelseledamoten Jerzy Hawranek.

Väsentliga händelser efter rapportperiodens utgång
- REHACT genomför en riktad emission riktad till personer med nätverk i Fastighetsbranschen i Sverige. Minsta investering är 800 000 kronor i syfte att nå strategiska och kapitalstarka investerare. Emissionskursen baseras på den officiella kursen för aktien innan beslutet med en rabatt om ca 5 procent. I emissionen tecknade sig Joakim Orthén för 2 miljoner kronor och Andreas Bonnier för 1,2 miljoner kronor. Totalt emitterades två miljoner aktier varav 200 000 är röststarka A-aktier.
- En extra bolagsstämma hålls den 22 maj 2015 för att välja styrelse. Stämman beslutar med en tydlig majoritet som överstiger 95 procent att entlediga Jerzy Hawranek från styrelsen och ge övriga i sittande styrelse fortsatt förtroende.
- Aktieägare som representerar ca 34% av kapitalet och 46% av rösterna lägger ett förslag om att årsstämman skall ges möjlighet att beluta om köp av AB Fastator genom en apportemission. Genom köpet av AB Fastator förväntas Bolaget få tillgång till en fastighetsportfölj och ett nätverk med direkt koppling till fastighetsbranschen och därmed hög trovärdighet. Vidare produktutveckling får också ytterligare möjlighet att skifta från teknikfokus till kundfokus. Samtidigt köps ett bolag som idag visar positivt resultat vilket skapar möjlighet för en större långsiktighet i verksamheten.

Kommande rapportdatum
2015-08-26: Halvårsrapport 2015
2015-11-26: Delårsrapport Q3 2015
2016-02-26: Bokslutskommuniké 2015

Rapporten i sin helhet bifogas.

Stockholm den 27 maj 2015

Styrelsen REHACT AB (publ)

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Rehact Delarsrapport Q1 2015.pdf


Attachments

Rehact_Delarsrapport_Q1_2015.pdf