Bokslutskommuniké 2015


Sammanfattning av perioden januari - december 2015

  • Nettoomsättning för kvarvarande verksamheter uppgick till 92,1 (101,1) MSEK.
  • Rörelseresultat (EBIT) för kvarvarande verksamheter uppgick till -12,2 (-11,1) MSEK.
  • Resultat efter skatt för kvarvarande verksamheter uppgick till -17,5 (-11,5) MSEK.
  • Resultat efter skatt för koncernen, inklusive avyttrade verksamheter, uppgick till -45,6 (-22,7) MSEK.
  • Resultat per aktie för kvarvarande verksamhet -2,24 (-2,96) SEK.
  • Stor förlust i SSAB projektet innebar att dotterbolaget Pilum Industrifilter AB tvingades till konkurs.
  • Företagsrekonstruktion i Pilum AB beviljad i september.
  • Avyttring av fastighetsbolaget Strömsfors
  • Envipower har breddat sitt utbud genom att erbjuda produkter och tjänster i hela värdekedjan. Från teknisk konsultation, leverans av komponenter och mindre anläggningar till service och försäljning av reservdelar.
  • Kontrollbalansräkning upprättad i Pilum AB och Envipower AB.
  • Rörelseresultatet i Envipower AB uppgick till -2,6 (3,2) MSEK. Rörelseresultatet är belastat med nedskrivning av koncerninterna fordringar om totalt 7,5 MSEK med anledning av konkurs i Pilum Industrifilter AB och företagsrekonstruktion i Pilum AB. Rörelseresultatet utan nedskrivningen hade uppgått till 4,9 MSEK som motsvarar en resultatförbättring från verksamheten med 1,7 MSEK.

Sammanfattning av perioden oktober - december 2015

  • Nettoomsättning för kvarvarande verksamheter uppgick till 17,8 (22,4) MSEK.
  • Rörelseresultat (EBIT) för kvarvarande verksamheter uppgick till -9,7 (-1,2) MSEK.
  • Resultat efter skatt för kvarvarande verksamheter uppgick till -10,1 (-1,4) MSEK.
  • Resultat efter skatt för koncernen, inklusive avyttrade verksamheter, uppgick till -10,1 (-4,3) MSEK.
  • Resultat per aktie för kvarvarande verksamhet -0,91 (-0,33) SEK.

Väsentliga händelser efter periodens utgång
Vid ackordsförhandling i Borås tingsrätt den 18 januari röstade drygt 96 procent av företrädda fordringsägare med oprioriterade fordringar ja till ackordsförslaget om 25 procent. Domen vann laga kraft den 8 februari 2016. Rekonstruktionen i Pilum AB upphörde därmed vid samma datum.

Styrelsen i Pilum beslutade den 2 februari att genomföra en nyemission av aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare om 11,2 MSEK före emissionskostnader, villkorat av en extra bolagstämmas godkännande. Kallelse till extra bolagstämma den 4 mars skickades ut den 3 februari.

Pilum AB har upptagit ett lån som "bryggfinansiering" från Erik Penser Bankaktiebolaget om 2,8 MSEK, vilket avses regleras via företrädesemissionen.

Dotterbolaget Envipower har tecknat en order på ca 2 MSEK med LKAB i Kiruna om att bygga ut befintliga dammutsugningsanläggningar under jord. Ordern inkluderar tillverkning och montage av nya sugpunkter till befintliga filterenheter. Installationen skall vara klar i november 2016.

Envipower öppnade i januari ett säljkontor i Tallinn i Estland för att bearbeta de tre baltiska länderna. Bolaget kommer via det nya säljkontoret att sälja samma tjänster och produkter som bolaget säljer på den nordiska marknaden. 

Kommentar av VD Christian Baarlid
Dotterbolaget Envipower har som strategi och mål att vara en fullserviceleverantör inom rökgasrening och stoftavskiljning i hela värdekedjan. En värdekedja bestående av teknisk konsultation, leverans av komponenter och mindre anläggningar, service och reservdelar. Envipowers lokala servicekontor skapar goda affärsmöjligheter tack vare närhet till kund i kombination med bolagets kunskap och erfarenhet om de olika behov som finns inom olika kundsegment.

Industrin i Sverige fortsätter att investera i miljöskydd avseende utsläpp till luft med en genomsnittlig årlig tillväxt med 3-4 procent per år. En växande marknad genererar goda affärsmöjligheter för Envipower såväl för löpande serviceuppdrag som investeringar i förbättrad reningsteknik.

Norden och Baltikum är Envipowers hemmamarknad. I januari 2016 öppnade bolaget ett nytt representationskontor i Tallinn som utgör bas för den baltiska marknaden.

Vi ser en fortsatt ökad konkurrens från såväl små nationella som större internationella aktörer, vilket leder till en prispress inom vissa delar av marknaden. För att möta denna konkurrens arbetar Envipower i partnerskap med andra leverantörer för att kunna erbjuda marknaden heltäckande lösningar.

Vårt projekt för Fortum Värme avseende en filteranläggning till tåglossningen av inkommande bränslematerial i Värtan i Stockholm är genomfört men ännu inte överlämnat till kund.

Resultatet i Pilum Industrifilter AB utvecklades under sensommaren mot ett mycket bekymmersamt ekonomiskt läge beroende på kraftigt ökade projektkostnader i SSAB-projektets slutfas. Utvecklingen i bolaget resulterade i en företags- rekonstruktion som inte gick att genomföra vilket i sin tur resulterade i att Pilum Industrifilter AB tvingades ansöka om konkurs i september. Rekonstruktionen var beroende av att bolaget skulle nå en slutuppgörelse med SSAB vilket visade sig inte vara möjligt.

Utsikterna för de tjänster och produkter som Envipower erbjuder marknaden bedöms långsiktigt som mycket goda. På kort sikt påverkas bolaget av att flera medarbetare har sagt upp dig varav några gått till olika konkurrerande verksamheter. Personalförändringarna får på kort sikt en negativ påverkan på omsättning och resultat. Rekrytering pågår för att stärka upp organisationen.

Finansiell kalender
26 maj 2015 Delårsrapport januari - mars 2016
26 maj 2016 Årsstämma i Göteborg

Rapporten i sin helhet bifogas.

Borås den 23 februari 2016

Pilum AB (publ)

Per-Ove Jönsson
Styrelseordförande

Christian Baarlid  
VD

Gunnar Andersson
Styrelseledamot

Anne Årneby
Styrelseledamot 

Frågor kring rapporten besvaras av:
Christian Baarlid
VD/CEO
christian.baarlid@pilum.se
Tel: 070-561 80 20

Pilum AB (publ)
Box 6042 400 60 Göteborg
Tel: 033 - 20 64 30

Org nr. 556556-8325

Hemsida: www.pilum.se
E-post: info@pilum.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Pilum Bokslutskommunike 2015.pdf

Detta är Pilum AB
Pilum är moderbolag i koncernen och verksamheten bedrivs genom det helägda dotterbolaget Envipower.

Envipower är en miljöteknikleverantör inom rökgasrening och stoftavskiljning som levererar teknisk konsultation, komponenter och mindre anläggningar, service och reservdelar på den nordiska och Baltiska marknaden.

Efterfrågan av produkter och tjänster inom industriell miljövård fortsätter att växa på marknaden till följd av skärpta utsläppskrav. EUs Industriutsläppsdirektiv ställer strängare krav på utsläppsnivåerna från industrianläggningar vilket kommer att medföra fortsatta investeringar de kommande åren inom de marknadssegment som Envipower verkar. Industrins ambition och mål att bedriva en hållbar verksamhet skapar också förbättrade affärsmöjligheter för Envipower.

Aktierna i Pilum AB handlas på Nasdaq First North Premier.


Attachments

Pilum_Bokslutskommunike_ 2015.pdf