Nya data publicerade i den ledande tidskriften Heart visar att det icke-invasiva Acarix CADScor®System på ett säkert sätt utesluter CAD på några minuter


Pressmeddelande

 

Malmö, 29. november, 2017

Nya data publicerade i den ledande tidskriften Heart visar att det icke-invasiva Acarix CADScor®System på ett säkert sätt utesluter CAD på några minuter

Handhållet system för användning som initialt test "kan höra" tecken på arteriell blockering, vilket sparar värdefull tid och leder till att dyr diagnostik kan undvikas

Acarix AB (publ) ("Acarix") tillkännagav idag publiceringen av resultaten från en multi-center studie av sitt handhållna CADScor®System för icke-invasiv och strålningsfri akustisk detektion av kranskärlssjukdom i den prestigefyllda medicinska tidskriften Heart. Resultaten visade att det handhållna CADScor®System utesluter CAD med 96% negativt prediktivt värde. Acarix menar att tillgången på ett sådant test har potential att både väsentligt förbättra triage för patienter och minska behovet av kostsamma, ytterligare diagnostiska undersökningar.

CADScor®System kombinerar akustisk detektering av turbulent arteriellt flöde och hjärtmuskelrörelse och med hjälp av avancerade algoritmer i det handhållna instrumentet, genereras en patientspecifik s.k. CAD-score på mindre än 10 minuter. Författarna till publikationen, huvudforskare Morten Böttcher, MD PhD FESC och Simon Winther, MD PhD, Institutionen för kardiologi, Aarhus Universitetssjukhus, Danmark konkluderar:

"Instrumentet som bygger på ljudinspelning, CADScor®System, möjliggör förbättrad riskstratifiering hos patienter med misstänkt CAD-sjukdom. Med ett negativt prediktivt värde på 96% kan detta nya akustiska test för att utesluta CAD, potentiellt utgöra ett komplement till den kliniska bedömningen inför beslut om behovet av ytterligare undersökningar och därigenom minska efterfrågan på mer avancerade och kostsamma diagnostiska tester."

Resultaten som rapporteras i Heart omfattade 1,675 patienter från två danska sjukhus med låg till intermediär sannolikhet för CAD. Innan patienterna remitterades till Cardiac Computed Tomography Angiogram (CTA) som innebär injektion av kontrastmedia och röntgenexponering, uppmättes patientens CADScore på ett icke-invasivt och riskfritt sätt inom några minuter. CADScor®System använde en särskild algoritm för att mäta åtta akustiska egenskaper och det resulterande akustiska resultatet kombinerades med de kliniska riskfaktorerna (kön, ålder och högt blodtryck). Resultaten visade ett negativt prediktivt värde på 96% vilket tyder på att CADScor®System kan användas som ett initialt CAD-uteslutnings test och därigenom kan man undvika att utsätta många av dessa patienter för CTA.

 

Acarix VD Søren Rysholt Christiansen kommenterade:

"Dessa resultat visar att CADScor®System snabbt och kostnadseffektivt kan ge svar på viktiga frågor för CAD-diagnosen. Kranskärlssjukdom drabbar mer än 120 miljoner människor över hela världen, men nuvarande former för diagnostik som lätt kan eskalera till att omfatta dyra undersökningar i form av bilddiagnostik och koronarangiografi, kan förbättras och patienternas ångest kan minskas. En nyligen genomförd dansk studie har exempelvis visat att mer än 90 % av patienterna som kom till primärvården med CAD-liknande symptom inte uppvisade kranskärlssjukdom. Genom att införa CADScor®System som en snabb, initial test kan således detta potentiellt leda till en minskning av remitterade patienter med cirka 50%. - En win-win för såväl patienter, sjukvården som för läkaren".

Kontakt:

Acarix A / S

Søren Rysholt Christiansen, VD, E-post: dksrc@acarix.com Telefon: +45 2777 1112

Till redaktionen:

Acarix, CADScor®System och mätning av hjärtljud

Acarix grundades 2009 och är noterat på Nasdaq First North Premier. Acarix CADScor®System använder en avancerad sensor som placeras på huden ovanför hjärtat för att lyssna på ljudet av hjärtkontraktion och turbulent flöde. Den har utformats för att vara ett allt-i-ett-system i den meningen att signalen från hjärtat spelas in, bearbetas och visas som en patientspecifik s.k. CAD-score, på skärmen. Presentation av mätresultaten erhålls på mindre än 10 minuter. Som en säker metod och lämplig för användning i både primärvården och på inneliggande patienter, kan CADScor®System potentiellt komma att spela en viktig roll för patient-triage, något som gör att många patienter inte behöver undersökas ytterligare med invasiva, diagnostiska metoder.

Se mer på www.acarix.com.

Pressfoton: http://www.acarix.com/about-us/press-downloads/press-photos/

Fullständig studie: http://heart.bmj.com/content/early/2017/11/09/heartjnl-2017-311944

Attachments

20171129 Press Release Dan-NICAD_SE