Ny milstolpe för ContextVision/HES-SO: Presenterar en demo av ett nytt sökverktyg inom digital patologi



STOCKHOLM - November 30, 2017 - ContextVision ContextVision, världsledande leverantör av mjukvaror för medicinsk bildbehandling och specialister inom artificiell intelligens, tillsammans med forskningspartnern HES-SO, Information Systems Institute University of Applied Sciences Western Switzerland, i Sierre, presenterar idag sina första resultat från utvecklingen av ett bild- och textbaserat sökverktyg för patologi. Verktyget är en av de produkter som tas fram genom forskningssamarbetet SLDESUTO-BOX, som sponsras av Eurostars och startades 2015.

"Att vi nått denna milstolpe är ett viktigt steg för ContextVision och det stärker vår uppfattning om att vi skall kunna utveckla ett unikt sökverktyg med stort värde för patologer", säger Anita Tollstadius, CEO, ContextVision.

Att utvärdera patologibilder kan vara mycket utmanade, och atypiska och ovanliga vävnadsprover är särskilt utmanande. Dessa fall kräver extra arbete och patologerna spenderar idag mycket tid på att bedöma bilder och diagnostisera fall de aldrig sett förut. I sådana situationer har referensfall stort värde och därför frågar man ofta kollegor till råds eller slår i böcker för att hitta den mest sannolika diagnosen.

"Det här nya verktyget har utvecklats för att hjälpa patologerna gå igenom eller söka relevanta bilder i stora databaser av digitala bilder för att hitta liknande fall, och på det sättet underlätta den diagnostiska processen och spara tid. Det är möjligheten att söka med både bild och text som gör det här verktyget särskilt värdefullt", säger Tollstadius.

 
Demon presenteras av Dr. Manfredo Atzori vid Digital Pathology Congress (DPC) i London, med över 400 deltagare från Europa och USA. Atzori är Senior Researcher vid University of Applied Sciences Western Switzerland, Information Systems Institute, Sierre.


"Tack vare all vetenskaplig litteratur och öppna databaser med patologibilder, finns stora mängder histopatologi att nå på internet. Detta har öppnat för möjligheten att utveckla bildanalys och bildsökning för att hjälpa patologer i sin dagliga kliniska verksamhet", säger Dr. Manfredo Atzori.

Det är redan idag ont om patologer och antalet patientfall fortsätter att öka. Patologer blir alltmer pressade genom att arbetsbelastningen hela tiden ökar. Ett effektivt arbetsflöde är vitalt, men de ovanliga fallen konsumerar mycket tid.

"Vi planerar att ta fram en rad olika produkter för att hjälpa patologer att spara tid, och vi tänker fortsätta utveckla det här konceptet för att ta en produkt till marknaden", säger Tollstadius.

This project has received funding from the Eurostars-2 Joint Program with co-funding from the European Union's Horizon 2020 research and innovation program.

 
Vänligen kontakta ContextVision's VD Anita Tollstadius, +46 70 337 30 26, för ytterligare information.


 
###
 


Om ContextVision
ContextVision är ett medicinteknologiskt företag som specialiserat sig på bildanalys och artificiell intelligens. Deras innovativa lösningar hjälper läkare att bättre tolka medicinska bilder, vilket underlättar träffsäkra diagnoser och adekvat behandling. ContextVision har varit pionjärer i branschen i 30 år och tar nu en ledande position inom deep learning, den senaste teknologin inom artificiell intelligens. ContextVision investerar för närvarande kraftfullt för att bredda produktportföljen och skapa framtida tillväxt. Dagens produktportfölj omfattar mjukvara för bildförbättring inom 2D/3D/4D ultraljud, MR, röntgen och mammografi. Kunderna är ledande tillverkare av medicinsk utrustning över hela världen. 
ContextVision är ett svenskt företag och aktien är noterad på Oslo Börs (COV). Mer information om verksamheten finns på
http://www.contextvision.com


Attachments

ContextVision - demo DPC London