Acarix rapporterar om första patienten i ny klinisk studie för att spåra hjärtsvikt


Pressmeddelande

Malmö, Sverige 17 december 2018

Acarix rapporterar om första patienten i ny klinisk studie för att spåra hjärtsvikt

Acarix har initierat en ny explorativ klinisk studie för att utveckla en diagnostisk algoritm som är tänkt att leda till ny funktionalitet för tidig upptäckt av hjärtsvikt med CADScor®Systemet.

I undersökningen, med titeln "Identifiering av hjärtsviktpatienter med seismokardiografi" (SCG-HF), planeras totalt 200 patienter som misstänks för hjärtsvikt att utvärderas på Aalborg Universitetssjukhus, Danmark, och Odense Universitetssjukhus, Danmark. Alla patienter ska genomgå en standardiserad bedömning, inklusive en klinisk studie och ekokardiografi för bedömning av strukturell hjärtsjukdom.

"Jag har varit involverad från början i konceptstudien och nu i den större undersökningsstudien och är imponerad av engagemanget att driva en ny lösning för tidig identifiering av hjärtsvikt. Ett lätt handhållet medicinskt verktyg för tidig upptäckt av hjärtsvikt kan potentiellt rädda patienter från den långa perioden av osäkerhet före diagnos och behandling", säger professor Peter Søgaard, Aalborg Universitetssjukhus, Danmark.

Hjärtsvikt är en global pandemi som påverkar minst 40 miljoner människor världen över och ökar i omfattning. På grund av detta beräknas hjärtsviktens globala ekonomiska börda till mer än 100 miljarder dollar per år. Dessutom behandlas ett stort antal patienter för hjärtsvikt utan en bekräftad diagnos. Det finns ofta en väsentlig fördröjning från början av symptom till slutlig diagnos av hjärtsvikt.

Flera skäl till denna försening är uppenbara och inkluderar både fördröjning från allmänläkaren samt förseningar i tidpunkten för lämplig specialistutvärdering. Det finns således ett väsentligt behov av ett enkelt och pålitligt verktyg för att vägleda allmänläkarna vid utvärderingen av patienter med nedsatt hjärtfunktion.

"Att utvärdera framtida tillämpningar av CADScor®System är viktigt för att upprätthålla en långsiktig pipeline. Vårt engagemang i att tillämpa Acarix-teknologin på relevanta kliniska hjärtproblem kommer bara att göra vår produkt ännu mer relevant inom sjukvården", säger Acarixs vd Per Persson.

 

För ytterligare information kontakta:

Per Persson, VD, E-post: seppe@acarix.com, Telefon: +46 73 600 59 90

 

Om studien:
I den nya explorativa kliniska undersökningen med titeln "Identifiering av hjärtsviktspatienter med seismokardiografi" (SCG-HF) planeras totalt 200 patienter som misstänks ha hjärtsvikt att bli inskrivna vid Aalborg Universitetssjukhus, Danmark, och Odense Universitetssjukhus, Danmark. Alla patienter ska genomgå en standardiserad bedömning inklusive en klinisk studie och ekokardiografi för bedömning av strukturell hjärtsjukdom. Dessutom kommer en blindad seismokardiografisk mätning att utföras. Primärforskare är professor Peter Søgaard, med.dr. och professor Jacob Eifer Møller, med.dr. De första patienterna har inkluderats i den kliniska studien, och patientintegrationen väntas löpa i tolv månader på de två kliniska ställena. Dessutom tillkommer en period av datautvärdering efter undersökningen.

 

Om Acarix:
Acarix grundades 2009 och är noterat på Nasdaq First North Premier. Acarix CADScor®System använder en avancerad sensor som placeras på huden ovanför hjärtat för att lyssna på ljudet av hjärtkontraktion och turbulent flöde. Det har utformats för att vara ett allt-i-ett-system i den meningen att signalen från hjärtat spelas in, bearbetas och visas som en patientspecifik s.k. CADscore på skärmen. Presentation av mätresultaten erhålls på mindre än tio minuter. Som en säker metod och lämplig för användning i både primärvården och på inneliggande patienter kan CADScor®System potentiellt komma att spela en viktig roll för patient-triage, något som gör att många patienter inte behöver undersökas ytterligare med invasiva, diagnostiska metoder. Wildeco Ekonomisk Information AB är bolagets certifierade rådgivare. För mer information besök www.acarix.com.

 


Attachments

PR Seismo SWE final.