Karolinska Developments portföljbolag Biosergen meddelar framgångsrik behandling av första patienten i klinisk studie med BSG005


STOCKHOLM 30 augusti 2024. Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) meddelar idag att portföljbolaget Biosergen har behandlat den första patienten med läkemedelskandidaten BSG005 i en pågående klinisk studie i Indien. Behandlingen av patienten, som diagnostiserats med mukormykos (även känd som svart svamp), visade sig vara mycket framgångsrik.

Biosergen och partnern Alkem Laboratories Limited har inlett en klinisk studie i Indien och rapporterar att behandlingen av den första patienten i studien varit framgångsrik. Patienten diagnostiserades med mukormykos (svart svamp), en av de mest svårbehandlade svampinfektionerna, och behandlades med BSG005 under 28 dagar med ett mycket framgångsrikt resultat både vad gäller effekt och säkerhet.

”Det är häpnadsväckande att den första patienten i Biosergens kliniska studie av BSG005, en 47-årig manlig patient med okontrollerad diabetes med feber, hosta och hemoptys, konstaterad mukormykos och en måttlig njurfunktion, återhämtade sig väl efter 28 dagar av behandling med förbättrade njurparametrar och utan några betydande säkerhetsproblem. Mukormykos är en av de mest svårbehandlade svampinfektionerna och leder vanligtvis till att den infekterade vävnaden behöver opereras bort för att undvika spridning. I det här specifika riskerade patienten att behöva få en av sina lungor avlägsnad, men tack vare det framgångsrika behandlingsresultatet kunde båda lungorna bevaras”, säger Viktor Drvota, vd på Karolinska Development.

Den kliniska studien kommer att inkludera patienter som drabbats av allvarliga svampinfektioner, bland annat mukormykos (även känd som svart svamp), aspergillos och candidiasis. Studien fokuserar på en patientpopulation som är intolerant eller resistent mot amfotericin B-produkter, som är den sista utvägen vid svåra invasiva svampsjukdomar. BSG005 utvecklas som en akutbehandling och kommer att utvärderas vid intensivvårdsavdelningar. Det primära målet i studien är att utvärdera potentialen för BSG005 som en livräddande behandling.

Karolinska Developments samlade ägande i Biosergen, genom innehav via KDev Investments AB, uppgår till 1%.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Viktor Drvota, vd, Karolinska Development AB
Tel: +46 73 982 52 02, e-mail: viktor.drvota@karolinskadevelopment.com 

Johan Dighed, chefsjurist och vice vd, Karolinska Development AB
Tel: +46 70 207 48 26, e-mail: johan.dighed@karolinskadevelopment.com 

TILL REDAKTÖRERNA

Om Karolinska Development AB
Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) är ett nordiskt investmentbolag inom life science. Bolaget fokuserar på att identifiera medicinska innovationer och att investera för att skapa och utveckla bolag som vidareutvecklar sådana innovationer till differentierade produkter som kan göra skillnad för patienters liv och generera en attraktiv avkastning till aktieägarna.

Karolinska Development har tillgång till medicinsk forskning i världsklass från Karolinska Institutet och andra ledande universitet och forskningsinstitutioner i Norden. Bolagets målsättning är att bygga bolag kring forskare som är ledande inom sina respektive vetenskapsområden, med stöd från erfarna ledningsgrupper och rådgivare, samt med finansiering tillsammans med internationella investerare som är specialiserade inom sektorn. För att skapa bästa möjligheter till framgång byggs företagen med erfarna managementteam och rådgivare och de medfinansieras av professionella life science-investerare.

Karolinska Developments portfölj består av tolv bolag inriktade på att utveckla innovativa behandlingsmetoder för sjukdomar som är livshotande eller funktionsnedsättande och andra medicinska tillstånd.

Bolaget leds av ett entreprenörsteam bestående av professionella investerare med lång erfarenhet inom företagsbyggande och med tillgång till ett starkt globalt nätverk.

För mer information, besök www.karolinskadevelopment.se 

Bilaga



Attachments

KD Biosergen FPI _SWE